Monday, February 8, 2010

kursus kahwin @ TTDI

alhamdulillah.. kursus kahwin dah selesai..

kepada b2b kat luar sana, i highly recommend u all buat dkt sini --> Masjid At-Taqwa, TTDI.. sgt best!! ustad n ustazah pun pandai nak buat lawak .. mmg pecah perut! (wahai b2b yg dtg dgn pasangan masing2, sila jaga cara gelak anda ye,si dia sentiasa memerhatikan gelagat anda okay! ) heheee..adoiii..
Act dah hampir 3 minggu lepas, tp baru nak review kat sini... =p

kepada ustad and ustazah kat sana, kata2/nasihat2/ lawak2 bernas dan berisi dr kamu semua masih lagi terngiang2 kat telinga ni.. ilmu2 yg disampaikan mmg tak ternilai.. i'll try my best ok nak praktikkan benda2 yg baik itu.. (to mr fiance, u too ok! =))


utk makluman, silibus yg ada kebanyakannya kita dah belajar time zaman sekolah dulu -secondary n even primary pun..tapi biasala, manusia macam aku dan macam kamu semua mmg cepat lupa ..lagi2 bab2 agama.. ilmu2 agama ni klu x di ingatkan, kita senang tersasar jauh.. syukur Dia wajibkan solat 5 waktu tu.. at least/ sedikit sebanyak menjadi pendinding  supaya kita lebih beringat sblm melakukan perkara yang dilarang-Nya...

~~semoga kita menjadi org yang baik2 di sisiNya .. Ameenn~~



Satu perkara yang aku rasa aku xkan dapat blaja kat mana-mana bila ustazah Zawiyah highlight kesilapan suami isteri....ustazah ni byk handle kes masalah rumahtangga org...byk juga contoh yang dia bagi sampaikan ada sesetengah situasi tu pernah berlaku kat kami...

"macam pernah jadi kat aku jek" .. aku sempat toleh kat en tunang.. aku dah agak dia pn toleh kat aku.. (",) ........ teringat zaman jeling menjeling kat matriks dulu

terasa macam dejavu la pulakk...heeee. :p .. time tu start la bermusahabah diri,, masing2 sedar silap masing2....


tipula klu aku kata xpernah bergaduh bsr dgn mr fiance, lagi dkt nak kawin, lagi hebat dugaan yang Allah bagi.. apapun drp cerita ustazah, aku kutip mana2 yang aku rasa boleh aku jadikan panduan bila jadi isteri nanti.. insyaallah~~


dan tak sah sekiranya kursus kahwin ni kalau tak diselitkan dgn ilmu-ilmu 'ketika bersama bkl suami anda' (plz dont get too imaginative here =p) ...ustaz n ustazah kat sane pandaila cover dgn lawak yg boleh diterima, so xdela u all rasa tak selesa k! ... dah nama kursus kawin kan? ilmu2 sebegini mmg patut kita tahu ..



tak perlu la kot aku nak terangkan lebih lanjut disini.. cukup sekadar aku beritahu yang kita ni, bakal isteri adalah umpama kebun bagi bakal suami kita.. terpulang la kepada mereka bagaimana nak mengerjakan nya (but to all wifey out there..plzz say NO utk 2 situasi/keadaan itu ok.. keadaan apa?? bak kata Nabil...lu pikir la sendiri)


ehmm..klu boleh, datangla dgn pasangan..nak berkursus dimana, terpulangla kesenangan masing2.. bagi aku semua tempat mempunyai matlamat yang sama--> nak menyampaikan ilmu rumah tangga kepada kita yg masih mentah ni.. jgn sekadar nak dapatkan sijil semata2!, datangla dengan niat kerana Dia....

last but not least, kat TTDI ni mmg best! heheee .. nak jugak yee


p/s: rasa tenang je bila masuk masjid ni... mgkin dah lama sgt kot tak masuk masjid (T_T)

3 comments:

  1. hye..i already add as ur follower since u link me :)
    btw.good luck.i x g lagi kusus kawin ..huhu

    ReplyDelete
  2. bestkan kursus kawin..i went to pbd..nway,im w u..white dress is a MUST!!;)

    ReplyDelete