Wednesday, March 24, 2010

aku GERAM!

sakit hati sgt2 bila fikir pasal vendor ni.. sng criter CATERER aku nih...aku nak tujukan pesanan ini khas buat vendor2 di luar sana..
tolonglah hormati mak ayah pengantin bila berurusan.. mereka ni bersusah payah nakkan yang terbaik utk hari bersejarah anak mereka ..
Plzz…layan org tua ni baik2.. aku tak kisah klu kamu lyn aku mcm mana sekalipun tapi mak ayah aku?? tlglahh fikir...kalaula aku aku ada kat sana hari tu, mmg aku dh 'basuh' makcik tu cukup2 (owhh, xbrani kot)..Tolong berfikr sblm berckp!..Abah aku pun ada perasaan jugak okay..TOLONG lahh. Xkesahla berapa kali aku nak minta TOLONG…

jgnlah sombong dan berlagak sgt..Rezki yang tuhan bagi ni sementara je...jgnla treat customer cmni...klu cmnila layanan makcik,tak kemana la biz makcikni.. Ingtla rezeki makcik pn dtg dr customer gak... xde customer, cmner biz makcik nak idupkan???

Sorryla..awal2 pagi dah kluar entry cmni...tapi,.. serius SAYA GERAM... %$@%$^#@!

















Benda ni jadi masa sesi food test kami di Dwn *** Cheras. Mmg dah booking since last year dh..Once u dh book hall situ, then u kna amik jugak caterer di situ..(mmg ada agreemnt antara pihak hall n caterer).. klu x, u kna byr certain amount la..

on catering, abah berurusan dgn anak si Tokey sebab si Tokey xbrp “pandai” nak terangkan pakej2 yang dia sendiri own tu..okla,xkisah,lg sng …anak dia pn nmpak profesional skit..


during the food testing, mak & abah puji lauk dia, sedap... bila org tua dah suka, anak dia ni lagi la suka kan?..wlupn time tu i mkn skit je sbb xselera..nasi dia je yg boleh thn...yg lain biasa jela,.Lauk pengantinn.. wat d u expect ?? ..

ok.. selesai sje makan, anak si Tokey pn beria lah ckp "Kalau pakcik makcik nak merasa menu lain, blhla dtg minggu dpn" pengantin minggu dpn tu amik menu lain dr hari ni... so ada peluang la my parent nak choose yg the best....So hari Ahad lepas mak, abah n adik i pn pergila.. sblm pergi abah siap SMS si anak Tokey ni yg dia nak dtg.. Si anak Tokey pun jwp “datangla”

Masuk2 je café Si Tokey dah pandang semacam abah i.. U all tau tak apa dia ckp??
‘Bukan hari tu dah dtg ke. Food testing ni sekali je… Mana ada dua kali’

Abah i terdiam, mstila tersentap hati org tua tu… lagi I tak thn bila makcik tu ckp depan 3,4 org pekerja dia.
Mak I yg br masuk dkt pintu café pn blh dgr… wth

HELLO makcik.. Ayat-ayat makcik tu seolah2 nak menghalau okay?.. cmni ker u treat customer?
TOLONG la fikir sebelum nak cakp…

Sekalipun makcik xtau yg anak makcik yg menjemput, Sekurang2nya , smbutla customer dgn elok. Ini tidak,masuk masuk je dh kena dgn pandangan semacam… kena lagi dgn ayat tak berfikir tu..Bukan ke org dulu, ‘mkn garam’ lg arif benda2 camni? Garam tak cukup kot kat umah…hoho..

Abah terus je keluar ..nak ikutkan boleh je dia sembor makcik tu… Tapi saya tau abah saya bukan jenis ‘macam itu’.. Dia jenis org yg “berfikir”. Lagi skali…ramai2… “BERFIKIR”

Mak terus tegur si Tokey tu “ Tak patutla cakap dgn Haji mcm tu, anak awak yg menjemput”…
Mak dah ckp cmtu, dia terus ckp “minta maafla, boleh lah nak makan.. makanlah.. makan”.. nmpk sgt fake ok! Nak cpt settle…. Takyah minta maaf la klu cmtu caranya…

Yg Si Anak Tokey ni pn satu… boleh dia cakap “Saya tak tau pulak pakcik yg sms tadi, igtkan customer lain” …Bley? Klu ye pon nak menangkan mak kamu, tak payah la nak ckp seolah2 kamu xmenjemput mggu lps…. Saya dan adik-beradik sendiri dgr OK… Sgt bull&^*&!

Mak n adik tetap makan jugak, xnakla buat drama kat situ pulak.. but of coz selera dh ilang terus

Yang paling best bila mak siap TAPAU rending daging sampai penuh satu polistrin putih tu… hamikkk… :-/ dia tak kesah dah org nak ckp ape… ingat dia hadap sgt? Ni haa dia hadap btl2!Xtau nak gelak ke nak marah… hahaa..last2 aku gelak gak…heheee
COMELLL heheh

Bila dah jadi cmni, kami anak beranak dah tawar hati nak buat kat situ… Pihak dewan xde buat masalah pn tapi tang caterer tu…. Nak bawa caterer lain masuk, xtau boleh ke idak…
Nampak gayanye, kena bersedia husha2 dewan lain.. tp sempat ke?? Yg terfikir skrg ni Pandan Lake Club.. last resort----> RUMAH…

owhh, kesian pulak tetamu nanti dgn kwsn parking yg tersgtla susah..
Kawan-kawan yg singgah sini, appreciate your idea…

ps: Apa yg dipaparkan di sini berdasarkan apa yang mak n adik smpaikan kat aku.. buat renungan utk vendor2 di luar sana... PEACE!
                              

Friday, March 12, 2010

updated! part 2

i'll continue my review on the bridal..

*Butik Lynda Rahim
okay... lepas je kluar dr Butik Bina Kasih, terus teringat kat Butik Lynda Rahim. Ni semua
gara-gara majalah pengantin bwh ni..grrrr..

** I bet all b2bs pn ada simpan keluaran Feb 2010..ni.. Sumpah cantik baju ni.. lagi2 si Linda Langsing yg pakai ni.. hehe














complete view on the dress... T_T..  xbley thn..


















blogwalking helps me alot..i know the renting price would be 4.5k P/L *gulp*..the price include veil and shoes also with accessories..
tapi di sebabkan semangat bridezilla yg meluap-luap nak tgk baju ni dpn mata, i tarik tgn mak masuk..
tak buat appointmt pun okay!! but the BA was very kind enough to entertain us..

okay, dah puas hati tgk kn..so, sila keluar.. :'(
kena berfikir secara waras awin! dgn harga sebegitu, tak berbaloi rasanya.. baju xdpt plus duit hanguss..
tapi kepada sesiapa yang mampu, silakan... klu la aku mampu, mmg wajib aku amik.. =)


***
time ni mmg mak dh siap beli lace, so no wonder la mak 'biasa-biasa' aje kat Butik Lynda tuh.. tp sempat jugak dia belek2 design yg ada, mana tau blh buat contoh baju kawin anak dia... =)

psl lace , mcm biasa, pilihan mak xpernah silap.. the lace was superb.. I LIKE it very much.. mmg my taste...

to b2bs out there, just put believe in your mom... she knows what suits u better...
tapi klu pilihan nya itu melangkaui budget kamu, just pay what u hav and let her pay the rest.. :p
believe me..they wont mind 

***


next, we went to..

*Syomir Izwa
Good testimoni from other bloggers makes me wanna see him...furthermor i mmg nak wedding dress yg nmpak English skit... n he know how to design it.. (base on prev brides here..)
paling best he can work out from your budget.. i directly tell him my bugdet and suprisingly he ok with it! Happy.. =)
Of coz kain beli sendiri utk harga sebegitu...

tips: I tanya range Syomir from some friends yg pernah buat baju dgn dia last year... then i play from there..

So, i tell him the design I want and he sketch them perfectly!...
Dalam hati.." I'll take him..."


dah lega.. happy...
tapi......
tak jadi nak happy lebih2...
 mak pulak nak survey lg..sbbnye
mak kata ..."baju yg dia gantung kat butik macam biasa je"
huh.. boleh pulak
untuk puaskan hati mak, aku tunjuk jugakla gambar baju-baju Syomir yg aku simpan dlm laptop nih..


baru aku tau, org2 tua mcm mak aku kena tgk contoh dpn mata...
dia tak mainla gmbar2 dr internet nih, tak feel kot...
tapi bl ingt balik collection yg syomir gantung tu mmg nmpak biasa...(not sure if its evening or wedding dress)
tapi aku tau, kebanyakan wedding dress dia yg daboom itu mestila pengantin dah bawa balikkn,takkanla dia simpan kot...  

satu lg, syomir akan pindah ke butik baru.. larger than the current one.. (tak igt lak dia kata kt mana)
so, syomir.. if u happen to read this, bolela display byk2 baju u yg meletop tu kat butik baru.. baru la makcik2 macam mak i tu teruja.. hehee

nampaknye...bkn rezki aku nak amik dia


*My official's
recomended by my aunty.. actly makcik i ni ada butik kt wangsa maju, near to this designer butik and mereka ni mmg berkawan...n boleh dpt special pricela ni =) so she ask my mum to come over his place..

masyallah.., baju dia mmg cantik2 belaka...most of his collection dr material chiffon..beadings pn sgtla detail ...  baru aku nampak muka mak excitedd...
lagi2 bila aku try baju kat sana... lagi bertambah bersinar muka dia...

aku tahu mak suka... =) dan yg penting aku pun suka....

terus aje byr deposit... baju nikah + baju reception .... xhengat....
nak ikutkan budget, aku mampu baju reception je.. disebabkan mak beria, ikutkan jela..
but stick to my prinsip la.. just follow my budget, n let her pay the rest,,, hehee..blh kan mak?


design baju nikah mgkin lebih kurang begini...





















taken from here

baju reception kemudian la ye...

sampai sini jela dulu eh.... waarghh penat menaip..

Tuesday, March 2, 2010

updated! part 1

wedding blogs is very addictive....sometime it take hours dpn lappy, penat mata tau!

been a blohhopper since i wrote my last entry sampai blog sendiri pun tak ber update..

sronok baca blog kowang espc my blogger list tepi tuh ;)... and not to mention these few famous bloggers--> anil,diah,WLT,Sabby, Amy, Q&A, spread my happines, zain and lots more.. kamu semua nilah yg membuat kan aku teringin ada blog sendiri apart from you, en tunang =)


ok,..i think i should get my lazy finger to start typing... start updating more often ,plz awin..
"ok ok i'm typing here.." good...
kenapa? tak percaya ka? ( all off sudden teringat iklan tuh)
aku sendiri pn susah nak percaya.. (T_T)


its been 3weeks away and even tho i not updating any of my wedding preps here but i know i've make a little progress..
(ayat penyedap hati T_T)
but takdela se details huda~spreadmyhappiness.
Huda..jgn tak tau, wedding date u sama dgn i ye =) .. all the best for us..cheers..

ok.. mari kita tengok apa yang Miss White Dress buat during 3 weeks nih..

1) Thank You Tag for favors.. left to print sj
even tho its a simple work but if u do it last minute mau haru-biru tau..valid to those who want to DIY la..
puas hati bl dah siap.. The outcomes will look similiar like this...
                                                                                                                                                                                               








thanks to Aylee for the templates ...
U all bolehla singgah, byk tips..


2) Wedding Dress..
planning to rent at 1st but tempah juga akhirnya, semuanya gara-gara mak aku yg kusayang ..
here goes the story..the 1st bridal we went is..

* Bina Kaseh Butik (near Galaxy Ampang)
i pergi 2 kali..baju-baju mmg cantik dan paling penting affordable, u will get RM 700-900 L/P for renting..okla tu kan..from all the bajus i only admire this white dress... cutting cantik sgt... mak i pn suka.. :)


sorry for the blurr image... & muka b2b ni haruslah dipotong ye.. ;p
(i saje x button sbb leceh nak buka)

Heart the highneck style & of ccoz the button too..
menepati citarasa i, its not-a-see-thru type of kain


but sad to say  baju ni nampak lama sbb certain part of baju kotor espc part button, mcm nak putus je tali butang tu.. and lg sedey kain nye koyak.. mgkin dah ramai sgt pakai kot...


butik asst. ckp blum dry clean lg..abis tu, yg koyak and tali butang yang macam hidup segan mati tak mahu tu cmne kakak oii...then she ask to come next time coz she want to show me a brand new dress and its white!

the 2nd time i go , the one that she recomended just not-my-type.. i taknak nampak kulit2 ni kak..
i try to find baju yang i admire during my 1st visit.. the baju was not there... somebody rent it.. hmm.. tailor dh alter mana2 yg spoilt kot.. but i cant bear when thinking the button yg hidup segan tu...

i think i need more survey...

next.. i went to :
(which i will review later)

* Lynda Rahim ( at this point, mak actually dah senyap2 beli lace utk tempah.. alahai mak aku)
* Medan  Mara
* Syomir Izwa
* Butik somewhere in Wangsa Maju (which will be my official dressmaker for my wedding dress)