Wednesday, March 24, 2010

aku GERAM!

sakit hati sgt2 bila fikir pasal vendor ni.. sng criter CATERER aku nih...aku nak tujukan pesanan ini khas buat vendor2 di luar sana..
tolonglah hormati mak ayah pengantin bila berurusan.. mereka ni bersusah payah nakkan yang terbaik utk hari bersejarah anak mereka ..
Plzz…layan org tua ni baik2.. aku tak kisah klu kamu lyn aku mcm mana sekalipun tapi mak ayah aku?? tlglahh fikir...kalaula aku aku ada kat sana hari tu, mmg aku dh 'basuh' makcik tu cukup2 (owhh, xbrani kot)..Tolong berfikr sblm berckp!..Abah aku pun ada perasaan jugak okay..TOLONG lahh. Xkesahla berapa kali aku nak minta TOLONG…

jgnlah sombong dan berlagak sgt..Rezki yang tuhan bagi ni sementara je...jgnla treat customer cmni...klu cmnila layanan makcik,tak kemana la biz makcikni.. Ingtla rezeki makcik pn dtg dr customer gak... xde customer, cmner biz makcik nak idupkan???

Sorryla..awal2 pagi dah kluar entry cmni...tapi,.. serius SAYA GERAM... %$@%$^#@!

















Benda ni jadi masa sesi food test kami di Dwn *** Cheras. Mmg dah booking since last year dh..Once u dh book hall situ, then u kna amik jugak caterer di situ..(mmg ada agreemnt antara pihak hall n caterer).. klu x, u kna byr certain amount la..

on catering, abah berurusan dgn anak si Tokey sebab si Tokey xbrp “pandai” nak terangkan pakej2 yang dia sendiri own tu..okla,xkisah,lg sng …anak dia pn nmpak profesional skit..


during the food testing, mak & abah puji lauk dia, sedap... bila org tua dah suka, anak dia ni lagi la suka kan?..wlupn time tu i mkn skit je sbb xselera..nasi dia je yg boleh thn...yg lain biasa jela,.Lauk pengantinn.. wat d u expect ?? ..

ok.. selesai sje makan, anak si Tokey pn beria lah ckp "Kalau pakcik makcik nak merasa menu lain, blhla dtg minggu dpn" pengantin minggu dpn tu amik menu lain dr hari ni... so ada peluang la my parent nak choose yg the best....So hari Ahad lepas mak, abah n adik i pn pergila.. sblm pergi abah siap SMS si anak Tokey ni yg dia nak dtg.. Si anak Tokey pun jwp “datangla”

Masuk2 je café Si Tokey dah pandang semacam abah i.. U all tau tak apa dia ckp??
‘Bukan hari tu dah dtg ke. Food testing ni sekali je… Mana ada dua kali’

Abah i terdiam, mstila tersentap hati org tua tu… lagi I tak thn bila makcik tu ckp depan 3,4 org pekerja dia.
Mak I yg br masuk dkt pintu café pn blh dgr… wth

HELLO makcik.. Ayat-ayat makcik tu seolah2 nak menghalau okay?.. cmni ker u treat customer?
TOLONG la fikir sebelum nak cakp…

Sekalipun makcik xtau yg anak makcik yg menjemput, Sekurang2nya , smbutla customer dgn elok. Ini tidak,masuk masuk je dh kena dgn pandangan semacam… kena lagi dgn ayat tak berfikir tu..Bukan ke org dulu, ‘mkn garam’ lg arif benda2 camni? Garam tak cukup kot kat umah…hoho..

Abah terus je keluar ..nak ikutkan boleh je dia sembor makcik tu… Tapi saya tau abah saya bukan jenis ‘macam itu’.. Dia jenis org yg “berfikir”. Lagi skali…ramai2… “BERFIKIR”

Mak terus tegur si Tokey tu “ Tak patutla cakap dgn Haji mcm tu, anak awak yg menjemput”…
Mak dah ckp cmtu, dia terus ckp “minta maafla, boleh lah nak makan.. makanlah.. makan”.. nmpk sgt fake ok! Nak cpt settle…. Takyah minta maaf la klu cmtu caranya…

Yg Si Anak Tokey ni pn satu… boleh dia cakap “Saya tak tau pulak pakcik yg sms tadi, igtkan customer lain” …Bley? Klu ye pon nak menangkan mak kamu, tak payah la nak ckp seolah2 kamu xmenjemput mggu lps…. Saya dan adik-beradik sendiri dgr OK… Sgt bull&^*&!

Mak n adik tetap makan jugak, xnakla buat drama kat situ pulak.. but of coz selera dh ilang terus

Yang paling best bila mak siap TAPAU rending daging sampai penuh satu polistrin putih tu… hamikkk… :-/ dia tak kesah dah org nak ckp ape… ingat dia hadap sgt? Ni haa dia hadap btl2!Xtau nak gelak ke nak marah… hahaa..last2 aku gelak gak…heheee
COMELLL heheh

Bila dah jadi cmni, kami anak beranak dah tawar hati nak buat kat situ… Pihak dewan xde buat masalah pn tapi tang caterer tu…. Nak bawa caterer lain masuk, xtau boleh ke idak…
Nampak gayanye, kena bersedia husha2 dewan lain.. tp sempat ke?? Yg terfikir skrg ni Pandan Lake Club.. last resort----> RUMAH…

owhh, kesian pulak tetamu nanti dgn kwsn parking yg tersgtla susah..
Kawan-kawan yg singgah sini, appreciate your idea…

ps: Apa yg dipaparkan di sini berdasarkan apa yang mak n adik smpaikan kat aku.. buat renungan utk vendor2 di luar sana... PEACE!
                              

10 comments:

  1. yang, sempat lagi survey. tarikh u bile?ampeh gile orang camtue. pgrm cheras ke apa? dewan apa ni? kasitau je. kasi malu sikit

    ReplyDelete
  2. wah kejamnya tokey tu. kalau u rs tawar hati dgn vendor tu, try cari lain. maybe it's a sign diaorang tak sesuai for u kot.

    kita selalu fikir mcm tu kalau ada prob dgn vendor. :)

    ReplyDelete
  3. saya jahat. jadi saya akan bagitau pengurusan dewan tentang drama tu..

    ReplyDelete
  4. tryla survey tempat lain.. kalau xdapat jugak, buat list pros and cons. nanti choose the best from there. hmm.. tak suke la kalau orang buat bisnes tak jage hati customer. =(

    ReplyDelete
  5. iyea..iyea..saya pon sokong awak carik dewan and definitely caterer lain!! jgn bg peluang rezeki kat org mcm tuh..huhu..

    ReplyDelete
  6. nahwal..alaa, dkt jew dkt tasik permaisuri tuhhh.. 31/7 harap2 sempat lg la ye..

    aim.. mmg confirm kitorg cr lain!

    xora..of coz akan cerita drama tragis tu ms nak cancel booking nanti..huhuu..jht kew, insyaallah xjht kowt.. :D

    belle.. sedih taw bla tau org buat abah kita cmtu, sentap jugakla bila mak crita..

    hana.. yes!harus boikot org cenggitu..

    ReplyDelete
  7. yang.. awk nak saya sabotaj ke caterer tu??
    saya dulu sebelum kenal awak, pernah gak kerja jadi 'james bond'.. ;D

    kita survey tempat lain ye manje.. jgn2 geram2 ek.. geram2 dgn saye je.. :D

    ReplyDelete
  8. buat kat pandan lake pun best. i penah pegi kat situ... dah mcm nie caterer nyer, so i rasa tak perlu proceed. kot ada tragedi apa2 lagi ke...

    ReplyDelete
  9. blurr33: thanks syg =)

    Reen: cdg nak buat kat situ, tapi tarikh n masa x sesuai lak.. sedey..

    ReplyDelete
  10. hahaha..i suka ur mom stands out for your dad!go Auntie!kalau i,i tapau dgn owner tu skali..very biadab!tak melayu okay kalau mcmtu.no wonder my dad always stick wit one caterer for any majlis yg family i buat.kami tak suka drama sombong peniaga melayu =)

    ReplyDelete