Friday, February 18, 2011

Bilik pengantin ku musnah!

Tajuk tak nak kalah...hehe

Takde benda pun. Musnah disebabkan kami dah berpindah ke rumah sendiri. Dekat sebulan lebih . And confirm! my sis akan tanggal kan semua curtain, sheer katil and all the backdrop. Senang cerita semua yang melambangkan ciri-ciri bilik pengantin la. She is the king of the room now.

Lepas ni kalau datang rumah mak, tidur di ruang tamu jela jawabnye. Ni baru betul2 bilik pengantin ku musnah! T_T

Yup, sepanjang 5 bulan tinggal di rumah parent, takde niat langsung nak tanggalkan tu semua. Nakkan feel  pengantin baru, penting..penting ~~  :p. Kecuali cadar, kenala tukar..

Rasa puas bila kita sendiri berhempas pulas mengerah idea dan keringat menghias bilik tu, rasa syg sangat nak tanggalkan. Perabot yang mak beli sangat-sangat membantu ! memang puas hati la =) .. nak harapkan decorator pelamin? jangan harap.. memang agak frustrated  dgn si mamaRoy ni. Let it be history jelah. Mak yang hired dia sebab mak kenal n agak rapat dengan dia. So aku sebagai anak walaupun bising mulanya, terima je lah. Mak tetap mak kan..  bunyi macam pasrah..  haha..

Berbalik pada bilik pengantin tadi, its start when mak brought home this complete set of bedsheet. All of a sudden without asking me first. Grrrr.. Lagi 6 bulan nak kahwin kot. Tema pon tak decide lagi and that is why bilik pengantin dah terkeluar dari tema. (fyi, my theme sbenarnya pink+white)

Cuba tgk ni...


okay, plz tahan muntah..

see.. lucky its not too obvious sbb dalam rumahkan. Tapi cuba kalau dress aku warna pink? omg .. just cant imagine how the 2nd pic would turn out.

Sedikit tentang Bilik Pengantin...

Memandangkan cadar yang dibeli mak ada kombinasi warna emas & krim so i'd decided to have gold theme untuk bilik pengantin. Warna emas alone  akan membuatkan suasasana bilik nampak garang so warna krim & offwhite digabung utk melembutkan lagi bilik pengantin aku . Hasilnya bilik nampak mewah & klasik. (padahal  barang2 takdela mewah mana pun). So,
  
Langsir/ Backdrop/ sheers :
Beli di Jakel. Ada miscommunication dgn mamaRoy.. Harap boleh dapat murah bila dia ada tapi haremmmm. I advise better beli dkt Nagoya sebab jauh lebih murah. Quality, slight different je.

Stand Lamp :
Beli di Ikea. RM60++ each

Katil :
Katil bertiang. Tak beli pun. Pakai katil sedia ada. Sangat menguji kesabaran bila nak menghias katil bertiang nih. At last, aku lilit-lilit je  kain sheers di tiang dan bhagian atas katil and it turns out okay! tak nampak pelik. Alhamdulillah.

Bed sheet :
Bought from my aunty's boutique (same row with Gezal Mihat butik). A bit expensive but worth buying. Consist of:

- 1 comforter with beadwork on it which is sangat cantik. I tak tido atas those sequins and beads tu sebab disediakan juga -->
- 1 nice cotton bedsheet (come with skirt yang cover bwh katil)
- 2 pillow case- also cotton
- semua bantal yang anda nampak diatas. with beads on it.. xleh peluk. utk hiasan semata2
- extra flat bedsheet yang boleh buat selimut. cotton jugak with simple design on top of it.

Terus terang nak kata, i dont agree at first bila mak beli cadar pengantin ni (with those sequins & beads??? omg). I prefer plain & simple bedsheet. But bila fikir2 balik, memang berbaloi sbb still u can get those cotton bedsheet and pillow(as mention above) compare if beli cdr pengantin rambu ramba dkt jakel yang harga araound RM600-800 if im not mistaken. Tapi selesa tido? im afraid not..

5 comments:

  1. Maira..u pon kene ngn mamaroi jugak ke=( u baju sendiri ke?

    ReplyDelete
  2. wani, actually byk i tak puas hati pasal kerja dia, jajji lain tapi buat lain.. geramm tapi i malas nak fikir sgt.. buat hilang seri je.. hehe

    btw, baju i tak amik dgn dia.. baju dari Gezal Mihat..

    ReplyDelete
  3. naseb baek la baju bukan die..i dr A-Z die.I mmg x wat pape.yela sbb janji bukan maen lg.i besanding kol 1230.pelamin br nk stat pasang kol 10.u bygkanla cemane kuatnye i nk butekan mate i T_T
    baju toksah cerite la..bg kaen 3 bln lepas..pg nk besanding tu merayu2 mintak baju kt tailor die.kejadah betol!dahla due2 majlis

    ReplyDelete
  4. sampai cmtu skali?? mmg nak kena mamaroi ni! (cakap kt sini brani la, haha) i tak brani marah org... hadoiii.

    pasal baju kawen u tu mmg sadis dengar. klu kita ni kat tempat awk la, lagi haruuuu.. sepanjang masa tahan air mata!

    dia cater pelamin, hiasan tangga & hiasan utk kwsan mkn beradab (yg ni langsung dia tak sentuh. rasa mcm tak berbaloi je byr that amount kat dia T_T.. and dia kata nak "tolong" bilik pengantin, haramm...

    bunga tangan utk nikah, mmg hancus! tak guna pun, buat sendiri je.geram gile.. nasib baik bunga sanding ok

    u tau tak, i tak pulang pun lagi kipas, bantal merenjis, payung kat dia.. haha. baru rasa berbaloi skit aku byr dia..
    tp tgkla, mak kata nak pulangkan, smpai la tak pergi2 lagi.. hehe tak sanggup i nak ngadap muka dia nak pi pulangkan

    ReplyDelete
  5. Ya Allah..samela keadaan kite ni.i ni x tepikir plak nk pay off die balik tau.mak mertue i mmg x pulang sume.haha..
    mkn beradab i pon bogel.padehal die dh siap2 lukis!i siap tanye die kenape buat keje las minute??die ckp jgn risau dorang pro sume..sampai eksiden my husband mlm sblm sanding sbb nk carik mamaroi yg x pasang2 pelamin dah pukol 4 pg.esok tghari nk besanding dah.kol 10 ade doa selamat.time org tgh bace doa..die dok ketuk2 sane sini..sabar jelaa.....

    ReplyDelete