Tuesday, April 6, 2010

photog!

Hi! =)

Hari ni nak story skit pasal photog…  actly I’m still searching n hunting for the best OP!  and of cause yg affordable!  Range around 1.5k-1.8k byk dh jumpa, tp nak cari yang the best, meaning  yg boleh capture shots yg ikut taste kita susah kan??  Some nak style candid, portraiture n posing n so on la..
 
Bagi saya  xkisahla nak yg cmne skalipun.. Posing mcm org dulu2 pun saya suka! =) Sgt typical for malay wedding kan? Tapi itulah hakikatnye.. itu mmg trademark kahwin org melayu kita ni..

pic courtesy: here

sorry abg fauzi.. hehe

Samalah macam trademark ni- bungatelur/pahar, bunga manggar, tepak sirih, sirih junjung..bersanding… lagi ape eh? … wlupun benda ni semua x la wajib, tapi tak salah kalau kita kekalkan adat warisan melayu kita ni (abaikan psl posing2 dpn camera :P).. mana yg tak menyimpang, blhla kita ikut…niat kita mestila btl iaitu sekadar menyerikan majlis,jgn ada niat lain pulak..(plz klik here ) apala slhnye tunjuk skit kita ni org melayu… tak GITU?

adat budaya kita ni mahal tau! Sayang klu hilang camtu je… Bak kata Hang Tuah “takkan Melayu hilang di dunia!”  nak ke budaya/warisan MELAYU ni ilang cmtu je?


Dah la MELAYU kita ni dituduh perompak oleh ORG SEBERANG sana.. smpaikan rendang, batik n keris nak diwartakan berasal dr sana???  WTH? sgt sedey!

Jgn menangis pulak bila suatu hari nanti kita dah takde benda yg boleh kita banggakan dgn warisan MELAYU kita sendiri…


hokey2…  sorry.. off topic pulak..huhu  :p

Continue pasal OP ni… takkan la semua gmba kita nak posing kan? at least our OP kna pandai capture shots yg best!  Shots yang mcm mane? Jom share… boleh discuss with yr OP to capture these few interesting shots =):  source: TheKnots

1.       1-Wedding dress hanging on the wardrobe, on the bedpost, or over a chair
2.       2-Bridesmaids/mua doing bride's hair and makeup
3.       3-Bride and bridesmaids getting dressed, applying makeup
4.       4-Mom helping bride with one last detail, such as veil
5.       5-Full-length shot of bride in wedding dress checking herself out in mirror
6.       6-Detail of clothing, shoes, garter, something borrowed, something blue
7.       7-Touching shot of bride with parents during solemnization
8.       8-Touching shot of bride with siblings
9.       9-Bride hugging honor attendant
10. 10-Bride with bridesmaids
11.  11-Bride with all the women
12.  12-Intimate shots of bride and groom chatting with/crying with/hugging parents and siblings pre ceremony
13.  13-Bride ready to go
14.  14-Close-up of bride's adorably nervous mug waiting for his other half
15.  15- Congrats shots: bride and groom hugging, laughing, and crying with good friends and family
16.  16-Bride and groom in limo backseat

Ermm,  my fav no. 4…& no. 7 . 
Teringin shot no. 15 !.. of coz not in the limo.. Tak mampu babe.. Perhaps in some ordinary car :p.




Dah jumpa these 2 photographer.. Until now xdecide lagi...
by end of Apr plisss...

11 comments:

  1. i love subhi karim. :) i think die quote quite fairly lah jugak..:)

    ReplyDelete
  2. hye maira.

    sy setuju dgn awak, adat yg x salah dgn agama dan tidak membebankan patut kita banggakan. (ckp cmni sbb suka sireh junjung walau camne pon, tapi masa kenduri sy xde bunga pahar)

    tapi ckp pasal budaya melayu dr seberang tu, walaupon sy xde kene mengena dgn org sane, tapi kalau ikut sejarah dulu-dulu, kesultanan melayu melaka kan berasal dr sane? :).

    tp sedihla, kalau org kita sendiri x menjunjung budaya sendiri, btolke pepatah 'takkan melayu hilang di dunia'. :)

    ReplyDelete
  3. bitsandpieces: yes, btl tu. i tgk layout album dia pn cantik sgt..lg pn dia kerja dkt advtising comp, no wonder la...

    hi ida,
    kita ni serumpun sebenarnye.. xmustahil budaya kita seakan2 sama.. even bahasa kita pun lebih kurang sama kan? so, xperlu rasanya nak menuduh siape tiru siape.. dh nama 1 nusantara kan

    apa2pun, kita patut bangga dengan budaya kita sendiri sbb kita yg akan menyambung warisan dan budaya melayu kita... wahhh semangat pulak =) klu tak, mmg melayu akn hilang di dunia la....

    nway ida, good luck on yr becoming wedding.. nak dkt dah kan =)


    anony: comment u hilang la dear.. :( u tanya psl wedding dress tu kan?.. u can drop an email at awin_91@yahoo.com... nnti i jwb

    ReplyDelete
  4. yaaa...subhi karim mmg bagus...my sister dulu kawen ngn bro in law i hired die gak...he3
    kalau u nk cuber pun, my bro in law pun die buat photography gak..artwork die pun for me ok.ada gak die belaja ngn subhi.
    u may refer his artwork kat sini...
    http://www.flickr.com/photos/rezaphotography

    p/s jes wanna sharing, not promoting....he3

    ReplyDelete
  5. i akan add u!! soriiiiiiiiiiiiiiii lambat, tapi i baca okay.. hehe =)

    ReplyDelete
  6. elya: ok will check it out...=) btw..whose yr sis? ada dlm web subhi x?

    huda: np.. =)

    ReplyDelete
  7. Dear,

    I pon nanti pakai katil bertiang.. my mum dh get ready jek nk jahitkan kelambu dia... hehe..

    maybe you can google sbb i tgk ade gak design utk katil bertiang ni yang chanter.. :)

    ReplyDelete
  8. anoi: sama la kita yer =) .. bl2 nanti u buat la satu entri khas utk bilik pengantin, xsbr nak tgk hasilnye...

    ReplyDelete
  9. the last pic sangat cantek! =)

    ReplyDelete
  10. hai.
    first time tengok blog awk. sangat suka!
    myself pun tgh prepare for weds. but for now just sibuk dengan engagement je dulu.
    tp suka baca blog awk. mcm dpt pengalaman je. hehe.. list interesting shots tu sgt berguna. :)

    ReplyDelete