Thursday, September 2, 2010

My Reception Dress & the story behind it..

okay.. ni dia baju bersanding yang membuatkan i sampai tak tidur malam tu..


dengan bantuan si suami setelah ternampak isterinya terbaring/terguling mengambil gambar, maka terhasillah gambar yg lebih terang & jelas dibawah. thanks hubby!

Reception dress

bear in mind, baju ni dah siap... dan semua gambar baju ini baru saja di snap-.-" . So maafkan jela kalau ternampak komot/kotor di sana sini..belum hantar dry clean lagi T_T

ok, masa 1st fitting, lidah jadi kelu once i tengok baju tu.. kelu bukan sebab terpesona tapi sebab terkejut! lagi seminggu nak kahwin so i expect baju tu dah siap 90% la.. tapi tak! tak serupa langsung dengan design yang i nak...

i choose to have kebaya indon cut with 1 piece dress inside. i've asked for chiffon lining for the baju sebab i taknak nampak kulit i yg cokelat dan tak putih ni..  tapi apa yang ku tengok...
  • baju tak serupa kebaya indon langsung.. more to kebaya nyonya. xsuka! kelebihan kbaya indon pada saya sebab ia boleh menutup keseluruhan punggung anda yang tak berapa sempurna tu. :P
  • baju jarang gila.. lining for the lace.. dia lupa!  membuat kan aku nampak kurus (betul macam skeleton..isk)
  • baju longgar & takde beadings langsung.. ni boleh di maafkan kot sebab baru 1st fitting..
just imagine me yang kurus dan yang tak berapa putih ni memakai baju kebaya yang sangat jarang.end up... tak cantik langsung.

so, he have 3 day left to fix all these..

i balik umah tak senang duduk, hati benak dan menangis tak usah ceritala.. the next day i called him and i betul2 luahkan apa yang i tak puas hati dan minta dia betulkan semua. (masa fitting susah nak luahkan betul2 ketidakpuasan hati ni, takowt ternangis depan dia ..haha!)

i came the next 2 day for final fitting... and alhamdullillah baju menepati apa yang i nak.. hanya tinggal nak tambah beadings je. 

to all b2bs, ask yr tailor/ designer to have the 1st fitting at least 1 month before the wedding.. so at least ada byk masa untuk alteration dan yang paling penting seri muka u tak hilang disebabkan muka berkerut memikir baju taksiap dan majlis lagi seminggu? Ya Allah..nightmare tahu?..

for my case . i dah minta utk siapkan sebulan sebelum. apa dia jawab?  "buat cepat2 nanti tak cantik, u nak ke baju kawin u tak cantik?"... huh.. aku redho...


p/s: designer ni memang jenis buat baju last minute.. so, sesiapa yg kuat hati, bolehla hire dia... kerja2 beadings dia memang meletop... tak percaya? lawat la butik dia =)

7 comments:

  1. babe, the dress nampak cantik! =) mind to share siapa designer tuh?

    email i: nur.athiah84@gmail.com

    but still, i love ur baju! =))

    ReplyDelete
  2. b2b blogwalking.. cantekkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  3. Hi Maira,
    i silent reader..u agak2 u nak renting out tak both baju tuh? email kat i k?
    widdeck_@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. hi belle.. check my prev entry.. i ada mention dear :)

    nora & ummphs: thanks!

    Anony: ada terfikir nak renting out... when is yr big day dear? nnti i email k..

    ReplyDelete
  5. canteknye baju u...fit my taste well..xde ke gamba mase u pakai??

    ReplyDelete
  6. queen> mestila ada .. will post it soon.. :)

    ReplyDelete