Tuesday, May 25, 2010

waxing anyone??


Mesti ada antara korang yang ada masalah macam saya.. bulu –bulu  yang sangat-sangat  tak diundang tumbuh merata2 kat badan kamu? Badan? Tehee,  bukanla..  yang saya nak tekankan dekat sini adalah bulu-bulu di kaki. Perlu ke crita? Perlu! Sebab ada cerita disebaliknya yang perlu saya kongsi..  Pada mereka yang tak mengalami masalah ni, ANDA sangat BERTUAH! Tapi… 

Reminder:  untuk adik-adik sekolah menengah or sekolah rendah mahupun b2b yang tak mengalami masalah ni, JANGAN SESEKALI  usik bulu kaki kamu (haha, sengal ayat aku) . Maksud saya, jangan sesekali ada niat nak shave/wax/thread even guna cream remover sekali pun. Anda pasti menyesal sebab yang akan tumbuh selepas itu dah tak akan sama dengan bulu asal yang Tuhan dah bagi sebelum tu.  T_T

Kenapa saya sebut budak sekolah? Ini disebabkn masa zaman sekolah menengah lah saya dengan jayanya telah melicinkan kaki saya daripada bulu-bulu halus itu… punyalah bangga time tu sebab LIHATLAH KAKI KU YANG LICIN.. (padahal  nak ikutkan, takdelah obvious sangat pun bulu kaki kau sebelum tu, mcm bulu tangan jer.. Kau tak tau bulu spesis apa yang akan menghantui hidup kau lepas tu.. damn!

Nak dijadikan cerita, masa form 3 saya terjumpa cream remover kepunyaan kakak saya. Senyap-senyap saya sapu dkt kaki. Okay ..saya terpengaruh dengan iklan Veet dkt TV! Sangat naïf aku masa tu…. Lepas tu, hamikkkk… yang tumbuh lepas tu sangat tak bley blah… memang menyesal! 

Since then, waxing & plucking memang jadi rutin bulanan saya.. :P tapi bukan di salon but I manage do it myself! Hanya beli waxing strip di Watson (Veet or Nair). I beli Veet..normal price RM26 but you can get  RM21+ during sales…dan saya hanya beli masa sales sahaja! Sebab 1 kotak memang tahan berbulan2… I usually used 3 strips for both legs (I guna sampai lutut je, 1 strip boleh reuse 6x at 1 time)…  so,  bulu takkan tumbuh lebih kurang 2 bulan(ikut gen/hormon jugak).. kalau tumbuh sikit tu, I just pluck it out or biar saje  , sebab I bukan jenis yang pakai short or skirt, jadi xde siapa nak tengok :P … bila mata dah sakit tengok kaki yang bersawang tu, baru I start wax balik.. 

fyi, if u go to any salon, they will charge u about Rm30-70 for half leg and Rm 50-100 for full leg… haihhh.. buat sendiri sudah…

Macam mana  tangan pulak? Bagi saya tak payah la start buat…  lagi susah nak jaga and maintain… takkan kau nak berlengan panjang even kat rumah pon?

Emm.. satu lagi. Its about facial hair, lagi-lagi dkt upper lips..kwn2 kata saya punya tak obvious sangat tapi sakit jugak mata bila tengok cermin & terperasan misai halusku…serius menci! teringin nak buat threading, tapi bila fikir balik, once u dh start buat, then u kena selalu mantain, kalau tak, makin panjang+tebal la yr upper lips hair...so,cancel!. lagipun mr fiancée saya tak bagi, nak ke tumbuh misai macam dia nanti??

ohhhh tidak!!!!

13 comments:

  1. haha..lawakla gmba ni.tp betulla.ade kwn2 ajak p buang misi halus ni.ala haluss je pun.mr tunang i pun xckp ape.tp kwn2 ckp,nnti bile mekap xlawa klu nmpak misai halus.huhuhu.btul ke?

    tp tula,ai tkut u..kang tumbuhmsai lg lebat dr suami!

    ReplyDelete
  2. a friend suggested bleaching :) nanti lah buat. malas.

    ReplyDelete
  3. omg masa i F2 dulu tx to cleo i went and SHAVED me legs!!

    masa blaja india takpa la Rm4 je both legs for waxing..now kan da kne invest kat veet/nair yang TAK MURAH tu..aih~

    u pnah try brazillian? tringin la pulak *gatal betul*

    p/s: exchange link jom?

    ReplyDelete
  4. miss nona> i pun mmg ingt nak buang, tapi takut, takut tragedi kaki berulang kembali.. haha! malas la klu kena maintain slalu..
    betul u..my MUA ms tunang pn cakap klau buang u akan nampak lagi cantik, seri naik.. haihh, xtaula masa kahwin i nanti, i rasa i xbuang kot..

    zara> i pn pernah dgr bleaching but tak prnah tgk outcomes dia cmner.. org yg kulit tak putih macam i ni boley ker? heee

    kay> u shave ms F2?? lg advance! heheee.. n India they charge Rm4?? aduyaiii..knpla sini nak cantik sikit je mst mahal...sakit aku..

    psl brazilian tu..emmm... i pn teringin sbenarnya *malu*..tgkla cmne..plz share klu u buat nanti :P

    linked ya!

    ReplyDelete
  5. I've tried Brazilian. It feels really good. In my case it grows back slightly softer. But diff ppl might have diff effect.

    ReplyDelete
  6. haha, seronok pulak baca, i started to shave tak ingat bile but yeah dgn veet juga, work wonder la itu veet, sapu2, lap2 terus ilang bulu, hehe.. and i first time tu takde la tumbuh melate banyak pastu, biasa je.. then i pakai veet gak sampai la skrg.. waxing tak penah lg buat but better kan sebab buang dari akar, u can have fantabolous leg selama atleast bulan la kan, hehe..

    brazilian jom? aih tgu ada budget ke tak, hehe.. takut tolak tepi, time ni la nak buat kan, haha..

    ReplyDelete
  7. hi Anony ;P.. hmmm wish i hv d guts..ntahla, xtaula nak ckp.. we'll see

    huda> since yr post pasal Brazilian i dah tau u msti nak try buat ;) nnt share tau!..
    btw, i tak blh la pakai cream tu, u know wat, bulu tak tumbuh betul, tersekat.. haha sengal punya bulu! smpai luka kaki aku korek..

    ReplyDelete
  8. Hi Maira, found your blog thru Aim's blog..

    Tul tu, sapa² tak nah wax/shave jangalah usik bulu tu hehe.. Confirm menyesal! And ofter course kalau skali dah wax tu, memang dah tak hadap dah tengok shaver kan? Psst.. You dah try Brazilian ke? I did it before my wedding.. Sangatttt awesome! ;)

    ps. I've linked you dear..

    ReplyDelete
  9. hi sarah..thanks for dropping by :)

    haha..u pon mesti dh terrrrusik bulu tuh kn? mmg aku nyesal! nak wat cmne, just main waxing jela pasni.. shooohhh u shaver!

    Brazilian? i blom try lg..dh brp kali u buat? why not u post 1 entry pasal ni? sangat2 nak tahu..

    ps: linked u back..

    ReplyDelete
  10. Having the same problem la.... Tapi memang selalu kena maintain gi wax kat this Indian Lady kat brickfield. Hehe. Brazilian Wax, macam best... Tapi takut juga!

    But anyway babe, nice blog. LInked you ya! Approximately one month to go! U go girl. Hahaha

    ReplyDelete
  11. hi yani :).. tak sangka ramai gak ada masalah ni rupanya.. igtkan ku sorang. ada jugak geng.. hehe

    but plss, don remind me the date.. rasa nak muntah tgk ticker tu..haha

    ReplyDelete
  12. owh babe, sangat setuju. kalau tak pernah usik, better don't! regret the whole life babe. duet lagi nak kene kuorkan utk kecantikkan kaki. haish! sy pon mase form 3 start waxing. hambek skang. nyesal.

    eh eh jom brazilian? sy pon tunggu huda buat dulu haha takot!

    ReplyDelete
  13. kahkahkahkah!!!! lawak la awk nih. tegelak2 sy bace blog awk. especially entry yg ni. actually nasib kita sama. tp cume sy x la serajin awk asik nk waxxxx je kl nmpk dah bersawang betis tu. sy potong guna gunting je. ahahahah. lgpon bulu kaki tu tumbuh jarang2. sy pon pelik knp blh jd mcm tu. cuma dia lg panjang dr yg original. pffffffffft.. mmg menyesal. heee... ada kwn sy sorang ni, siap suh sy tlg cabut lagi time kat hostel dulu. lama-lama dah jd mcm 1 hobi, tarik bulu kaki org. ahahhaa.

    ReplyDelete