Tuesday, May 25, 2010

waxing anyone??


Mesti ada antara korang yang ada masalah macam saya.. bulu –bulu  yang sangat-sangat  tak diundang tumbuh merata2 kat badan kamu? Badan? Tehee,  bukanla..  yang saya nak tekankan dekat sini adalah bulu-bulu di kaki. Perlu ke crita? Perlu! Sebab ada cerita disebaliknya yang perlu saya kongsi..  Pada mereka yang tak mengalami masalah ni, ANDA sangat BERTUAH! Tapi… 

Reminder:  untuk adik-adik sekolah menengah or sekolah rendah mahupun b2b yang tak mengalami masalah ni, JANGAN SESEKALI  usik bulu kaki kamu (haha, sengal ayat aku) . Maksud saya, jangan sesekali ada niat nak shave/wax/thread even guna cream remover sekali pun. Anda pasti menyesal sebab yang akan tumbuh selepas itu dah tak akan sama dengan bulu asal yang Tuhan dah bagi sebelum tu.  T_T

Kenapa saya sebut budak sekolah? Ini disebabkn masa zaman sekolah menengah lah saya dengan jayanya telah melicinkan kaki saya daripada bulu-bulu halus itu… punyalah bangga time tu sebab LIHATLAH KAKI KU YANG LICIN.. (padahal  nak ikutkan, takdelah obvious sangat pun bulu kaki kau sebelum tu, mcm bulu tangan jer.. Kau tak tau bulu spesis apa yang akan menghantui hidup kau lepas tu.. damn!

Nak dijadikan cerita, masa form 3 saya terjumpa cream remover kepunyaan kakak saya. Senyap-senyap saya sapu dkt kaki. Okay ..saya terpengaruh dengan iklan Veet dkt TV! Sangat naïf aku masa tu…. Lepas tu, hamikkkk… yang tumbuh lepas tu sangat tak bley blah… memang menyesal! 

Since then, waxing & plucking memang jadi rutin bulanan saya.. :P tapi bukan di salon but I manage do it myself! Hanya beli waxing strip di Watson (Veet or Nair). I beli Veet..normal price RM26 but you can get  RM21+ during sales…dan saya hanya beli masa sales sahaja! Sebab 1 kotak memang tahan berbulan2… I usually used 3 strips for both legs (I guna sampai lutut je, 1 strip boleh reuse 6x at 1 time)…  so,  bulu takkan tumbuh lebih kurang 2 bulan(ikut gen/hormon jugak).. kalau tumbuh sikit tu, I just pluck it out or biar saje  , sebab I bukan jenis yang pakai short or skirt, jadi xde siapa nak tengok :P … bila mata dah sakit tengok kaki yang bersawang tu, baru I start wax balik.. 

fyi, if u go to any salon, they will charge u about Rm30-70 for half leg and Rm 50-100 for full leg… haihhh.. buat sendiri sudah…

Macam mana  tangan pulak? Bagi saya tak payah la start buat…  lagi susah nak jaga and maintain… takkan kau nak berlengan panjang even kat rumah pon?

Emm.. satu lagi. Its about facial hair, lagi-lagi dkt upper lips..kwn2 kata saya punya tak obvious sangat tapi sakit jugak mata bila tengok cermin & terperasan misai halusku…serius menci! teringin nak buat threading, tapi bila fikir balik, once u dh start buat, then u kena selalu mantain, kalau tak, makin panjang+tebal la yr upper lips hair...so,cancel!. lagipun mr fiancée saya tak bagi, nak ke tumbuh misai macam dia nanti??

ohhhh tidak!!!!

Thursday, May 20, 2010

apela nasibbb....

ada 2 benda yang berlaku semalam... yang best & yang tak best ...
ok, start dgn yang best dulu la yer...

semalam genap 7 tahun usia perkenalan kami and to my surprise, kol 12 pagi semalam en tunang kol wish.. =) umak ai, tak pernah2 si dia tido lewat..yelaa, hari-hari kena tido awal, org tu bekerja ulang alik semenyih-kl so pukul 5 dh kena bgn.. SAYA? si dia dh sampai ofis, saya masih sronok membuta..(keluar rumah 7.40am so agak2 pkl brape saya bgn yer?) heee...

sayang.. if u read this, saya tgh perlahan2 nak biasakan diri bgn pagi seawal-awal pkl 6 dan selewat-lewatnya kol 6.20am..cehhh (haha..jgn tanya kenapa bkn 6.30) ... but plzzz jgnla minta sya bgn pukul 5... (wahhh teroknya aku) so nanti harap2 sempatla saya nak prepare bfast untuk awak sblm pergi kerja tu... klu tak sempat kita bfast luar sudah :p

okay, yang tak best.........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

my hphone masuk jamban semalam! Benci! tak sempat nak selamatkan kau ... slalunya aku sempat je nak capai.... time ni jugakla kau nak jatuh kan? tunggula aku dah kawin klau nak jatuh pun....... ishhk..

p/s: kepada en tunang, thanks for the video.. xsempat lagi nak tgk sbb line ofis macam ntah apa apa..

Thursday, May 13, 2010

The Date changed...

Darling fiancée baru call tadi.. lepas lunch hour & pagi2 sampai je office memang waktu kami 'on call' …heee

pagi- sbb si gedik mau cas tenaganya sebelum buat kerja…  :P
tenghari- serius..lepas makan mengantuk kan? So ubat paling mujarab..call dia =D
tengah berbual2 dan terkekek (mau full bar nih!) tiba2 dia ingatkan I yang tak update wedding date kami di tepi tuh.. Sorry sayang, saya lupa (",) So peeps, since my reception will be at home instead of that 'dramatic hall', abah had decide to change the date... 

Nikah: 31 July 2010
Reception: 1 August 2010
Bertandang: Remain

Beza 1,2 hari dan nasib baik mua and mamaRoy ok..takde yang clash.. lega...

p/s: takjadi jumpa OP untuk letak deposit.. rupanya salah send sms daaa..ter send ke cina kabinet yg buat kabinet dapur kami.. T_T ..haha.. nvm, dah arrange next week... :)




Tuesday, May 11, 2010

progress & May TO DO List

Okay.. Ticker menunjukkan lagi 2 bulan 3minggu.. *pheww* mahu stress aku… major things semua dah cover except for OP, PA system/entertainment n kad kahwin.. the status as for now..
  • OP- to secure the deposit tomorrow..
  • PA system/entertainment- mak dah semangat nak book dis grup dari Sepang... aku pun tak paham.. caklempong?? cempuling?? haha.. i'll let her handle this.. but please mak, jgnlah mahal sgt.. me blh topup 500 jer
  • kad kahwin- i'm happy with the final artwork :) ..hanya tinggal nak add nama abg je..   TQ abg rizal sbb sabar melayan kerenah saya ni, 3 kali tukar tapi tak pernah dia buat muka fed up, senyummm je.. =).. hehe I salute you! 
So untuk bulan Mei ini i hope i can cover all these things:
1. Bilik pengantin- curtain & bed's sheer mesti siap dijahit..
2. Hantaran- at least diy 1 hantaran per week
3. Diy nikah favor box
4. To remind mamaRoy... bila blh measure baju untuk tunang saya nih?

Thursday, May 6, 2010

Hhmmm...

Ohh.. I suka buat entry  basi..  most of my post published here actually happen weeks bfore but bcoz of me yang super duper siput yang malas nak menaip..so maafkan  jela yeh…  :p

We went to jakel last week.  Mission to buy materials for bilik pengantin COMPLETED..  *lega*…  tought to buy all those things at Nagoya at first but since our Mama Roy dkt Jakel, so we straight went there. Owhh..Mama Roy is our decorator and he will be doing our pelamin, stairs décor, hermm .. baju for my beloved fiancée. We just call him Mama and my mom paksa dia helping us with home décor and bilik pengantin nanti.. heee ;p. 

So with him around, we thought boleh la dpt discount 45% macam kami dapat di SSF dulu. Yes people! I got his price, 45% less when buying my artificial flowers for hantaran décor..  Jimat aku…But the sad thing is we only got 15% less jek at jakel…  takpela, better ada drpd takde.. =)

For me I think Nagoya is a good place if you want to buy those things like curtain, backdrop for your bilik pengantin and seangkatan dengannya.. Best price lagi, way better than jakel…   base on what Mama told us, we can get cheaper price at Nagoya. The sheers that we bought at RM23/m actually we can get RM15-17/m  at Nagoya, barang sama n kualiti pn sama… ??? so people… u judge sendiri  la ye…

Cakap pasal Mama ni, dia dah re-quots the price for pelamin. Thank you Mama  =).  Duit lebih tu bolehla bayar utk deposit OP nanti

During last week jugak I dah beli pen untuk en. Tunang.. pen ni akan duduk bersama Moleskine dkt hantaran nanti..left to buy wallet+belt, shoes, and ring for him…. Ermm… rasa-rasa wallet/belt brand ape ye sesuai utk hantaran ye?

pic tiada kena mengena dgn hntaran saya.. bunga tu cantikkan? the bride order terus dari cameron..


p/s: will receive the artwork for our invitation kad tomorrow..  moga Allah permudahkan jalan…dah 2x tukar ni… haishhh